Wędlina golonkowa z szynkowara

Kategorie:PRZEPISY

 SKŁADNIKI: 1,6 kg  mięsa z golonki

25 g. peklosoli

pieprz 4

ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru-pudru

150 ml. wody

2ł yżki żelatyny

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z tłuszczykiem pokroić na mniejsze kawałki. Obić mięso tłuczkiem do mięsa. Do mięsa dodać peklosól, mocno ugnieść rękoma, i umieścić (w nie obitym naczyniu) w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie dodać wymieszana wodę z cukrem-pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso. Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych ( ja kupuję woreczki do pieczenia mięs) włożyć do niego mięso mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 st 3 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara. Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godz. do zimnej wody, potem do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Smacznego!

Copyright © 2012 nazwa sklepu internetowego | Sklep internetowy Quick.Cart | Projekt i realizacja: ProSzablon.pl