Pasztet z szynkowara

Kategorie:PRZEPISY

Składniki:

80 dag mięsa (mix szynki, karkówki i łopatki wieprzowej)

50 dag tłuszczu ( boczek ale świetnie pasuje tu podgardle)

10 dag wątróbki (drób) warzywa (to co mamy: ja dałam 3 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszkę, po kawałku selera, pora cukinii, kalafiora, strąk chili, kilka strąków fasoli szparagowej, gałązkę zielonej pietruszki i gałązkę lubczyku)

2 łyżki kaszki kukurydzianej (to tylko, żeby masa lepiej się trzymała)

3 jajka

przyprawy (wg gustu) Pasztet bardzo lubi: sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, świeżo zmieloną kolendrę, gałkę muszkatołową, majeranek, tymianek, estragon, imbir.

 

Sposób przygotowania:

 

 Boczek pokroić na drobne kawałki i wytopić tłuszcz. Na tym tłuszczu podsmażyć mięso a potem dodać warzywa, ziarna jałowca, ziela angielskiego i liść laurowy i dusić razem ok. 1,5 godz od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.

Na 10 min przed końcem duszenia dać kaszę kukurydzianą i wątróbkę. Po ostudzeniu zmielić wszystko, dodać jajka i resztę przypraw.

Zmieloną masą napełnić szynkowar. Parzyć przez 1,5 godziny w temperaturze 80 st. Po tym czasie - szynkowar wstawić natychmiast do zimnej wody i oziębić, aż całkowicie wystygnie. Wtedy przenieść go do lodówki. Dookoła pasztetu zrobi się smaczna galareta :)

Copyright © 2012 nazwa sklepu internetowego | Sklep internetowy Quick.Cart | Projekt i realizacja: ProSzablon.pl