Udziec z indyka ze śliwką

Kategorie:PRZEPISY

SKŁADNIKI:

udziec indyka ze skórą 1 kg

papryka czerwona słodka 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

majeranek 0,5 łyżeczkI

mąka kukurydziana 1 łyżeczka

tymianek 1 szczypta

cząber 1 szczypta

gałka muszkatołowa 1 szczypta

śliwki suszone 100 g

oliwa z oliwek 1 łyżka

 

SPOÓB PRZYGOTOWANIA:

Udziec oczyścić, naciąć tak by powstał prostokąt. wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso z obu stron, do środka włożyć suszone śliwki i zawinąć je do środka, dobrze ścisnąć, wierzch posmarować oliwą i włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin. Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywaly sie tylko pojedyncze bąble powietrza .. parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. wyjąć mięso kiedy juz jest zimne.

Copyright © 2012 nazwa sklepu internetowego | Sklep internetowy Quick.Cart | Projekt i realizacja: ProSzablon.pl