Mielonka tyrolska

Kategorie:PRZEPISY

2. MIELONKA TYROLSKA



SKŁADNIKI

Wieprzowina 2 klasy 1 kg (mieso z wykrawania szynek, karczków itp)

Peklosól 18 gram

Przyprawa tyrolska 1-3 gram

Mąka ziemniaczana 20-30 gram

woda 30-50 ml

opcjonalnie

1/2 łyżeczki czosnku

1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu

 



OPIS PRZYRZĄDZANIA

Mięso mielimy na sitku 5 . Do wody dodajemy przyprawe tyrolską, peklosól, i opcjonalnie pieprz i czosnek dokładnie mieszamy i dodajemy do zmielonego mięsa.  Wyrabiamy mięso do uzyskania kleistości. Najlepsze efekty uzyskamy w mikserze planetarnym. Jeżeli takiego nie mamy mieszamy ręcznie przez 10-15 minut. Umieszczamy masę w woreczku do szynkowara dokładnie ugniatając. Zawiązujemy.

Jeżeli mamy okrągły szynkowar bierzemy dwa sznurki po 80cm i kładziemy na krzyż na otwartym szybkowarze. Wkładamy woreczek z mięsem do szynkowara tak aby krzyżak ze sznurka znalazł się na dnie, a końcówki sznurka pozostały na zewnątrz szynkowara ( mocno ułatwia ten zabieg wyjmowanie gotowej wędliny ). Zamykamy szynkowar i umieszczamy w lodówce na 12 - 24 godziny. Wkładamy do garnka z wrzątkiem tak aby brzegi szynkowara wystawały 1 -2cm nad wodę. Zmniejszamy gaz i parzymy półtorej godziny w temperaturze 75 - 80 stopni. Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut. Wkładamy na 8 - 10 godzin do lodówki. Gotowe.

Copyright © 2012 nazwa sklepu internetowego | Sklep internetowy Quick.Cart | Projekt i realizacja: ProSzablon.pl